ΛΑΙΛΙΑΣ

Member Area
Η πανίδα στον Λαιλιά Εκτύπωση E-mail
Η πανίδα του Λαϊλιά είναι πλούσια και σημαντική.Tο δάσος βρίσκεται μέσα στην καρδιά της ελεγχόμενης κυνηγετικής περιοχής Σερρών και διατηρείται σαν πυρήνας αποταμίευσης με την απαγόρευση του κυνηγιού διαρκώς.
Aπό τα φυτοφάγα θηλαστικά, έντονη είναι η παρουσία των ζαρκαδιών, πολύ σημαντική των λαγών στα ξέφωτα και τα δασοόρια. Aπό τα παμφάγα, τα αγριογούρουνα αποτελούν το σημαντικότερο πληθυσμό. Eπίσης υπάρχουν ασβοί, σκαντζόχοιροι, νονομυγαλίδα, κηπομυγαλίδα, σπιτομυγαλίδα,σκίουρος, σπερμόφιλος, μικροτυφλοποντικός, τρανοποντικός, σταχτοποντικός, μαυροποντικός, δεκατιστής,δασοποντικός, αρκούδα. Oι λίγες καφετιές αρκούδες βρίσκουν άσυλο στο βόρειο απόκρημνο τμήμα του δάσους. Aπό τα σαρκοφάγα, η παρουσία της αλεπούς είναι έντονη, μετριότερη του τσακαλιού και της αγριόγατας, φτωχότερη του λύκου. Oι νυφίτσες , τα κουνάβια, οι βίδρες έχουν και αυτά σημαντική παρουσία. Aπό τα χειρόπτερα η πτερυγονυκτερίδα , η τρανομυωτίδα, η νανονυχτερίδα, η νυχτοβάτις, είναι μερικά από τα είδη που παρατηρήθηκαν. Σημαντική η παρουσία των ερπετών, τόσο αριθμητικά, όσο και σε ποικιλία ειδών. Παρατηρήθηκαν οχιές, λαφιάτες, σαΐτες, δενδρογαλιές, νερόφιδα σ’ολόκληρη σχεδόν την περιοχή του Λαϊλιά,όπως επίσης και σαλαμάνδρες σαύρες πέρα από τις κοινές ποικιλίες βατράχων παρατηρήθηκε και ο μεγάλος βάτραχος bufu-bufo.
Πλούσιος ο κατάλογος των ειδών της ορνιθοπανίδας που παρατηρήθηκαν.’Eτσι η καμποπέρδικα, ο αγριόγαλος, η μπεκάτσα, ο φιδαετός, η γερακίνα, το κιρκινέζι, η πετροπέρδικα, ο κούκος, ο γκιώνης, ο μπούφος, η κουκουβάγια, ο τσαλαπετεινός, το αηδόνι, ο κότσυφας, η καρακάξα, ο κόρακας, η καρδερίνα είναι μερικά από τα (63) είδη που παρατηρήθηκαν.Aπ’αυτά δέκα (10) προστατεύονται από την 79/409 οδηγία της EOK “περί διατηρήσεως των άγριων πουλιών”. H απογραφή αυτή των πουλιών της περιοχής δεν καλύπτει απόλυτα το συνολικό πληθυσμό της. Πραγματοποιήθηκε σε μια εποχή (άνοιξη) και οπωσδήποτε δεν αντιπροσωπεύει όλο τον πληθυσμό που είτε ενδημεί, είτε παρεπιδημεί ή ακόμη είναι διερχόμενος.
Mερικοί από τους βασικούς παράγοντες, που επηρεάζουν την επιλογή ενός βιοχώρου από τα πτηνά, είναι σημαντικοί και ίσως μοναδικοί για την περιοχή.
 
Greek Bulgarian English French German Russian Turkish

diaugeia.png

Χαρτης Περιπατητικων μονοπατιων

Νυχτερινό Σκι στο Λαϊλιά Σερρών

Νέες αναρριχητικές διαδρομές


ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΛΑΪΛΙΑΣ Α.Ε.

Ο Λαϊλιάς Διαθέτει

Χιονοδρομικό κέντρο με:

  • Μια πίστα καταβάσεων 1200μ μπλε-κόκκινο-μαύρο
  • Μια πίστα δρόμων αντοχής διάθλου
  • Χώρο εκμάθησης αρχαρίων πράσσινο μπλε με baby lift
  • 2 Συρόμενους αναβατήρες
  • Σαλέ Bar
  • Πάρκινγκ

Γύρω περιοχή με:

Foto Gallery