ΛΑΙΛΙΑΣ

Member Area
Λαϊλιάς & Ορεινή Εκτύπωση E-mail
Περνώντας μέσα από την κατάφυτη και πλούσια σε νερά κοιλάδα των Αγ. Αναργύρων, βορειοανατολικά της πόλης των Σερρών, ο δρόμος οδηγεί στον «Λαϊλιά», το καύχημα των Σερραίων. Απέχει 25 χιλ. από τις Σέρρες. Είναι ένα δάσος συνδεδεμένο με χίλιες παραδόσεις και ιστορίες, ψηλά στην οροσειρά της Βροντούς, που προσφέρεται τόσο για θερινό,όσο και για χειμερινό τουρισμό. Ο Λαϊλιάς αποτελεί παράδειγμα αρμονίας, ανάμεσα στο άγριο τοπίο και τη θαυμαστή ομορφιά του δάσους, τόπο υψηλής αισθητικής και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Διασχίζεται από τα διεθνή περιπατητικά μονοπάτια Ε4 και Ε6.Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας αποτελούσε σημαντικό θέρετρο με σπίτια προκρίτων και χάνια. Μνημείο της εποχής εκείνης αποτελεί ο βράχος της «Κατίγκας», στην καρδιά του δάσους του Λαϊλιά και στο χείλος μιας βαθιάς χαράδρας στην οποία, κατά την παράδοση, έπεσε η νεαρή
Κατίγκα αυτοκτονώντας, για να μην παραδοθεί στους Τούρκους. Προπολεμικά ο Λαΐλιάς υπήρξε, επίσης, θέρετρο, το οποίο όμως καταστράφηκε μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά:Σήμερα στη βόρεια πλευρά του «Αλή Μπαμπά», της υψηλότερης κορυφής, μέσα σε δάσος από οξιές και πεύκα, σε υψόμετρο 1.847 μ., βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο, 27 χιλ. από την πόλη των Σερρών. Διαθέτει μια βασική χιονοδρομική πίστα μήκους 1.000μ. και πλάτους 1.050μ., και 3 συρόμενους αναβατήρες. Στην αφετηρία της πίστας γίνονται ενοικιάσεις εξαρτημάτων σκι, ενώ για τους αρχάριους παραδίδονται μαθήματα εκμάθησης από έμπειρους καθηγητές. Στο τέρμα της πίστας υπάρχει και λειτουργεί ένα σύγχρονο περίπτερο - σαλέ, με εστιατόριο, αναψυκτήριο, κοιτώνες και κεντρική θέρμανση. Διαθέτει κλίνες για ογδόντα (80) άτομα.Κάθε χρόνο στην πίστα γίνονται πανελλήνιοι αγώνες καταβάσεων δρόμου αντοχής, περιφερειακά πρωταθλήματα, διεθνείς, τοπικοί και άλλοι χιονοδρομικοί αγώνες. Το χιονοδρομικό κέντρο λειτουργεί κάθε Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή και όλες τις αργίες. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από καλή χιόνωση, που διαρκεί 3 ½ με 4 μήνες το χρόνο.

Ορεινή: Βρίσκεται βόρεια της πόλης των Σερρών και είναι χτισμένη στη νότια πλευρά του όρους Λαϊλιά και δυτικά του όρους Μενοίκιου. Απέχει από την πόλη των Σερρών περίπου 18 χλμ.Το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου που οδηγεί από την πόλη των Σερρών στην Ορεινή είναι κοινό με αυτό που κατευθύνεται προς τον Λαϊλιά. Αποτελείται από δύο χωριά: Την Άνω Ορεινή και την Κάτω Ορεινή. Η περιοχή φημίζεται για το τυρί που παρασκευάζεται εδώ, για την καλή ποιότητα του γάλακτος καθώς και για τις πατάτες που καλλιεργούνται. Στην Ορεινή υπάρχει εργαστήρι κατασκευής παραδοσιακών φορεσιών καθώς και προϊόντων για τη ζεστασιά και τη διακόσμηση των χώρων.
 
Greek Bulgarian English French German Russian Turkish

diaugeia.png

Χαρτης Περιπατητικων μονοπατιων

Νυχτερινό Σκι στο Λαϊλιά Σερρών

Νέες αναρριχητικές διαδρομές


ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΛΑΪΛΙΑΣ Α.Ε.

Ο Λαϊλιάς Διαθέτει

Χιονοδρομικό κέντρο με:

  • Μια πίστα καταβάσεων 1200μ μπλε-κόκκινο-μαύρο
  • Μια πίστα δρόμων αντοχής διάθλου
  • Χώρο εκμάθησης αρχαρίων πράσσινο μπλε με baby lift
  • 2 Συρόμενους αναβατήρες
  • Σαλέ Bar
  • Πάρκινγκ

Γύρω περιοχή με:

Foto Gallery